Mediatools

2015-06-18-12-34-13Van Luther is bekend dat hij zeer mediawijs was! Hij benutte alle bestaande media in zijn tijd volop. Van protestliederen, tot flyers. Van folders tot boeken. Zelfs voor de teksten op grafstenen deed hij concrete voorstellen hoe je daarmee anderen zou kunnen troosten. Het net nieuwe medium in zijn tijd was de drukpers. Daar maakte hij dankbaar gebruik van. Als je het ons vraagt: wij denken dat Luther in deze tijd op instagram, twitter en facebook te vinden zou zijn. Misschien was hij wel een vlogger!

Voor jongeren is het ontdekken en verwerken van informatie leuk en spannend als ze daar nieuwe mediatools bij kunnen gebruiken. In het spelpakket Luther500 zitten daarom 5 uitdagende opdrachten en werkvormen, die je met een groep jongeren kunt uitvoeren. Je kunt ze naar keuze als werkvorm gebruiken. Bij elke mediatool is een duidelijke handleiding en een aantal geschikte inhoudelijke opdrachten beschikbaar.

Voorbeelden van uitgewerkte werkvormen en mediatools:

  1. Maak een voorpagina van de krant met Nieuwstool.nl. Je kiest samen een onderwerp, bijv. de dag nadat Luther in Worms zijn werk moest verdedigen. Hoe zou dat toen de voorpagina van de krant hebben gehaald? Of als het gisteren gebeurd was? Je kunt daarbij afbeeldingen zoeken het materiaal, op internet, maar natuurlijk ook zelf nieuw maken. En het hoeft natuurlijk geen serieuze krant te zijn.
  2. Maak een rap met Incredibox. Luther schreef protestliederen. Probeer je eens uit of die nu nog zingbaar zouden zijn als rap? Maar dan natuurlijk wel met een professionele tool voor de beatbox.
  3. Maak een digitale poster met de mediatool Canva. Kies bijv. een onderwerp dat jullie hebben besproken of een evenement dat je organiseert.
  4. Maak een grappige strip over iets opvallends uit de Reformatie, of over wat jij daar van vindt. Gebruik bijv. als mediatool Pixton.
  5. Maak een tijdlijn met alle anekdotes uit de game met de mediatool Capzles. Kun je ze in de juiste volgorde plaatsen? Of kies een onderwerp en beeld dat in groepjes in 5 foto’s uit.
Capzels
Tijdbalk of verslag met eigen fotomateriaal, blogs, video’s
Incredibox
Je eigen beatbox samenstellen voor een rap.
poster maken met canva
Een poster maken voor een evenement
Nieuwstool
Zelf een krant maken